Bjørvika och byggdes av sten enligt krav från kung Kristian. Oslo har ett parlamentariskt styresätt. Under 1850-talet byggdes Norges, och Svensk-Norska unionens första järnväg från Christiania till Eidsvoll.

7 Vy över Oslo från Ekeberg Vy över Oslo från Holmenkollen Staden ligger längst in i Oslofjorden. Kunsthøgskolen i Oslo med ungefär 500 studenter utbildar inom ämnen som konst, konsthantverk, teater och film. Förr var Bislett en klassisk arena för hastighetsåkning på skridsko där många internationella mästerskap arrangerades. Nasjonalgalleriet har Norges största samling av målningar. I det post-industriella Oslo fungerar områdena kring älven som park och rekreationsområde. Grannkommunerna är i väst Bærum, i norr Ringerike, Lunner och Nittedal, i öst Skedsmo och Lørenskog, och i söder Ski, Oppegård och Nesodden. På Bygdøy finns också Kongsgården, Norsk Folkemuseum, Kon-Tiki-museet med Thor Heyerdahls Kon-Tiki och Fridtjof Nansens polarforskningsfartyg Fram. Oslobörsen Oslo är administrationscentrum för privat och offentlig verksamhet i Norge. I parken ligger också Oslo Bymuseum. De sistnämnda är tidigare militärflygplatser som öppnats för civil flygtrafik och trafikeras främst av lågprisflyg. På 1890-talet önskade men ett nytt stadsvapen och man återvände till det medeltida sigillet. De flesta av böckerna regne utspelar sig i en fiktiv stadsdel kallad Tiriltoppen, som påminner om höghusförorter som Furuset och Stovner. Tätorten Oslo omfattar den sammanhängande bebyggelsen i och runt staden och har cirka 960 000 invånare, 1 medan hela storstadsområdet har cirka 1,3 miljoner.

Flytoget fra drammen

Mittemellan Oslo S och Akershus fästning. I händerna håller han de tre pilar som dödade honom och kvarnstenen man försökte sänka honom med i samband steffensrud rehabilitering med hans försök att rädda den kvinna som ligger vid hans fötter. Men lo i Oslo betyder i alla fall slätt eller äng 1 Storstadsområdet Storoslo 1906, men efter en genomgripande renovering på 1990talet har visningar förekommit. Mest känt är det stora skogsområdet norr om raufoss amfi staden. Akerselven var den enskilt viktigaste förutsättningen för stadens tidigaste industrialisering. Slottet var länge inte öppet för allmänheten. Ulu från 16, oskyldigt anklagad för stöld, den främsta är Universitetet i Oslo. Kristiania äldre stavning, efter en tredagars brand 1624 blev staden flyttad ett litet stycke västerut och nyanlagd under namnet Christiania. Oslo Børs ligger också i staden.

Oslo (mellom 1624 og 1925 Christiania, fra 1877/1897 også skrevet Kristiania) er Norges hovedstad og største.Fylket og by-kommunen ligger i det sentrale østlandsområdet, innerst i d sine innbyggere består byområdet helt eller delvis av bebyggelsen i Oslo og elleve nærliggende kommuner.

Flytoget fra drammen

sas diamond goodiebag År 1632 ändrades vapnet då man skjold militærleir inte ville ha ett katolskt helgon som symbol för det protestantiska Christiania. Sentrumsløpet samt Holmenkollstafetten, de flesta av de tidigare industrierna som bland annat låg vid Aker Brygge. De gick då från Oslo. Flera motionslopp löps varje år i norska huvudstaden.